Εκπαίδευση σκύλων όλων των φυλών - Lona Raujter

Εκπαίδευση σκύλων

dot Ανακαλύψτε τις κρυμμένες δυνατότητες του σκύλου σας. Αν τον αγαπάτε εκπαιδεύστε τον.

Μέσα από σύγχρονες μεθόδους θετικής εκπαίδευσης, χαρά και παιχνίδι, διευρύνετε τον τρόπο της μεταξύ σας επικοινωνίας και δώστε του την θέση που του αξίζει τόσο στο πλευρό σας όσο και στην οικογένεια, στο σπίτι στη βόλτα, στην έκθεση ή την πολυκοσμία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορείτε να θεωρείτε βέβαιο πως μετά την εκπαίδευση θα έχετε ένα τόσο διαφορετικό σκύλο που θα είναι δύσκολο να το πιστέψετε.

Οι σκύλοι λένε πάντα την αλήθεια ! Παρατηρήστε προσεκτικά την συμπεριφορά του πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά την εκπαίδευση. Μετά από δύο τρείς επισκέψεις, αξίζει να προσέξετε τον τρόπο που αντιδρά όταν καταλαβαίνει πως φτάνετε μαζί στο χώρο εκπαίδευσης.

dot Η επιλογή σωστού εκπαιδευτή για το σκύλο σας, είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν είναι σίγουροι για το ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να διαθέτει ένας εκπαιδευτής ή εκπαιδεύτρια σκύλων προκειμένου να τους εμπιστευτούν την εκπαίδευση του σκύλου τους.

Το πρώτο βήμα πριν επισκεφτείτε ένα εκπαιδευτήριο θα πρέπει να γίνει (αν δεν έχει γίνει ήδη) στο κτηνίατρο σας. Βεβαιωθείτε πως ο σκύλος σας έχει κάνει όλα τα προβλεπόμενα εμβόλια και δεν έχει άλλα θέματα υγείας που χρειάζονται αντιμετώπιση. Το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε να αντιμετωπίσετε στη διάρκεια της πρώτης σας επαφής με το αντικείμενο, θα ήταν η μετάδοση μιας ασθένειας σε άλλους σκύλους ή η αντιμετώπιση μιας από τον ίδιο.

Πραγματοποιείστε όσο το δυνατό νωρίτερα μια πρώτη επίσκεψη, προκειμένου να έχετε μια επαγγελματικού επιπέδου εκτίμηση της κατάστασης που βρίσκεται ο σκύλος σας αναφορικά με τη φυλή και το χαρακτήρα του, μάθετε ποια είναι η καταλληλότερη ηλικία για να αρχίσετε τα κανονικά μαθήματα (συνήθως είναι προτιμότερο τα κανονικά μαθήματα να αρχίσουν όταν το κουτάβι σας βρίσκεται σε ηλικία τουλάχιστον έξι μηνών, ενώ υπάρχουν και ειδικά μαθήματα για πολύ νεότερα κουτάβια ηλικίας τριών ή τεσσάρων μηνών).

Επισκεφτείτε το εκπαιδευτήριο περισσότερες από μια φορά. Γνωρίστε άλλους πελάτες και κουβεντιάστε μαζί τους προκειμένου να μάθετε περισσότερα για τον εκπαιδευτή ή την εκπαιδεύτρια που σας ενδιαφέρει. Παρατηρήστε τη συμπεριφορά των σκύλων τους που πέρασαν από τη διαδικασία της εκπαίδευσης. Οι σκύλοι δεν λένε ποτέ ψέματα. όχι τουλάχιστον, για το αν τους φάνηκε δύσκολη, τους κούρασε ή ακόμα χειρότερα για το αν τους τρόμαξε η εκπαίδευση.

dot Προτιμήστε τους θετικούς τρόπους εκπαίδευσης.

Επικρατούν διάφορες αντιλήψεις γύρω από το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος εκπαίδευσης σκύλου, και είναι αλήθεια πως όλοι οι σκύλοι δεν έχουν ίδια χαρακτηριστικά, ούτε ίδιο χαρακτήρα. Κάποιοι, για παράδειγμα, προτιμούν την επιβράβευση με χάδια και τρυφερότητα, ενώ άλλοι προτιμούν ένα παιχνίδι ή λιχουδιές. Όπως και αν έχει, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι επικρατέστερες οργανώσεις στον κόσμο, συμφωνούν πως η θετική εκπαίδευση είναι πιο αποτελεσματική, και όχι η σκληρή αρνητική εκπαίδευση που περιλαμβάνει τιμωρία και φόβο για κάθε λανθασμένη συμπεριφορά του κουταβιού. Ακόμη μεγαλύτερη προσοχή και θετική εκπαίδευση χρειάζεται όταν πρόκειται για εκπαίδευση κουταβιού, καθώς σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να αποκτήσει σοβαρά προβλήματα όπως φοβίες που θα το ακολουθούν για πολλά χρόνια, ίσως και για την υπόλοιπη ζωή του.

Χρειάζεστε ένα σωστό επαγγελματία που θα αποδοκιμάζει τις ανεπιθύμητες σκληρές πρακτικές, χωρίς φωνές χτυπήματα και τιμωρίες, ενώ θα χρησιμοποιεί επιβράβευση στις θετικές συμπεριφορές παρεμβαίνοντας με ψύχραιμες δυναμικές διορθώσεις όταν είναι απαραίτητο. Να θυμάστε ότι διόρθωση δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση χτύπημα του σκύλου, αλλά ανακατεύθυνση του ή σταμάτημα ή από μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Άλλωστε, τα κουτάβια στις περισσότερες τουλάχιστον των περιπτώσεων, γρήγορα υιοθετούν συμπεριφορές που ξέρουν πως καταλήγουν στην επιβράβευση τους.

Πολύ σημαντικό επίσης, είναι το πώς νοιώθετε εσείς. Ένας εκπαιδευτής μπορεί να διαθέτει πολυετή πείρα, αν ωστόσο εσείς δε νοιώθετε άνετα όταν δουλεύετε μαζί του, είναι πιθανών προτιμότερο να κοιτάξετε αλλού. Ίσως ένας εκπαιδευτής μπορεί να εντοπίζει και να αναλύει με λεπτομέρειες και τεχνικούς όρους όλα τα λάθη που κάνετε, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάτε πως οφείλει να φέρεται με σεβασμό εξηγώντας σας πως έχουν τα πράγματα με απλό και κατανοητό τρόπο.

Ένας σωστός επαγγελματίας εκπαίδευσης θα πρέπει να ενημερώνεται διαρκώς σχετικά με τις νεότερες μεθόδους εκπαίδευσης που επικρατούν στις μέρες μας, να έχει την ικανότητα να προσαρμόζει, σωστά και εξατομικευμένα, τις σύγχρονες μεθόδους, αλλά και να εφαρμόζει κανόνες που προστατεύουν τους σκύλους όπως η προϋπόθεση εμβολιασμού και αποπαρασίτωσης, με ιδιαίτερη έμφαση στα νεώτερα σκυλάκια.

Τέλος, αν νοιώσετε στη πορεία ότι κάνατε λάθος στην επιλογή του εκπαιδευτή του σκύλου σας, μη διστάσετε να διακόψετε τα μαθήματα και να προχωρήσετε παρακάτω.

Valid HTML 4.01 Transitional   Valid CSS!