Εκπαίδευση σκύλων όλων των φυλών, χωρίς βία με άριστα αποτελέσματα, και χαμηλές τιμές

Διόρθωση συμπεριφοράς, βασική υπακοή, Φύλαξη Χώρου, σκύλος σωματοφύλακας, προετοιμασία για εκθέσεις μορφολογίας, Αρνηση Τροφής

Η εκπαίδευση του σκύλου ξενικά από τη στιγμή που έρχεται στο κόσμο. Όσο βρίσκεται κοντά στη μητέρα του, η ίδια θα φροντίσει να του μάθει να περιμένει για την ώρα του φαγητού, θα ελέγχει πότε θα παίξει, ενώ δεν θα του επιτρέπει να απομακρυνθεί. Οι σκύλοι κατά την ενήλικη ζωή τους και ενώ βρίσκονται κοντά στον άνθρωπο, χρειάζονται παρόμοιους κανόνες και περιορισμούς. Ο έλεγχος αυτή τη φορά θα πρέπει να γίνεται από εσάς, καθώς όσον αφορά στην εκπαίδευση τους, εσείς πλέον είστε για εκείνους ο αρχηγός της αγέλης.

Ένας αρχηγός αγέλης προκειμένου να διασφαλίζει τη θέση του, δεν επιτρέπεται να εμφανίζει συναισθηματικά φορτισμένη η νευρωτική συμπεριφορά. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και εσείς. Στην άγρια φύση, ένας αρχηγός αγέλης διατηρεί μια ήρεμη και δυναμική συμπεριφορά προκειμένου να επιβάλει σιωπηλά τον τρόπο που τα μέλη της αγέλης αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους. Ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί η μητέρα που δαγκώνει απαλά το κουτάβι από το σβέρκο όταν απομακρύνεται και το μεταφέρει πίσω στη φωλιά.

Ο ορισμός ιδιοκτησίας και περιοχής είναι πολύ σημαντικός. Οι σκύλοι και άλλα αγελαία ζώα που ζουν στην άγρια φύση, διεκδικούν το χώρο τους αρχικά με μια δυναμική, ήρεμη και γεμάτη αυτοπεποίθηση συμπεριφορά, ενώ στη συνέχεια ανακοινώνουν αυτό τον ορισμό της ιδιοκτησίας με ξεκάθαρη γλώσσα σώματος και άμεση επαφή με τα μάτια. Ένας σκύλος που σας εκλαμβάνει ως αρχηγό της αγέλης, δεν δυσκολεύεται να κατανοήσει πως σας ανήκει ο χώρος στον οποίο ζει, σέβεται την εξουσία και το δυναμισμό σας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, αλλά και στη καθημερινότητα σας.

Η αναμονή είναι ένας ακόμη τρόπος που χρησιμοποιούν οι αρχηγοί της αγέλης προκειμένου να διασφαλίζουν τη θέση τους. Τα κουτάβια που βρίσκονται στο κατώτερο σημείο της ιεραρχίας περιμένουν να φάνε, οι ενήλικες σκύλοι περιμένουν την εντολή ή την άδεια του αρχηγού της αγέλης προκειμένου να ταξιδέψουν. Η αναμονή είναι μια μορφή ψυχολογικής διεργασίας για το σκύλο. Η εξημέρωση και φιλοξενία του σκύλου από τον άνθρωπο μπορεί να σημαίνει πως δεν χρειάζεται πια να κυνηγά προκειμένου να τραφεί, δεν σημαίνει όμως ότι δεν χρειάζεται και να εργαστεί για να τραφεί.

Καθορίστε τη θέση σας ως αρχηγός της αγέλης, ζητώντας από το σκύλο σας να εργαστεί. Πάρτε τον και κάντε μια βόλτα πριν τον ταΐσετε. Μη του δείχνετε τρυφερότητα παρα μόνο αν είναι ήρεμος και υπάκουος, και μη του δίνετε τροφή αν δεν συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο. Σημειώστε πως η άσκηση θα βοηθήσει ένα νευρικό σκύλο με πολύ ενέργεια να ηρεμήσει.

Η αληθινή δοκιμασία που θα χρειαστεί να περάσετε προκειμένου να καθορίσετε τη θέση σας ως αρχηγός της αγέλης, ξεκινά με το να γνωρίσετε τα μέλη που την αποτελούν και σε ποια θέση ανταποκρίνονται. Αυτό δημιουργεί ισορροπία ανάμεσα σας, και σ αυτό στηρίζεται ο σχεδιασμός εκπαίδευσης. Ο ορισμός ενός στόχου ή αν θέλετε μιας πρόθεσης, και η διαδικασία που μεσολαβεί στη συνέχεια προκειμένου να επιτευχθεί, ενισχύει πολύ σημαντικά τη σχέση που έχετε με το σκύλο σας. Στο βαθμό που αφορά αυτή τη σχέση, πιστεύω πως αυτός είναι καλύτερος τρόπος να τη βελτιώσετε, με σεβασμό τόσο δικές σας ανάγκες όσο και στις ανάγκες του σκύλου σας.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά που διακρίνουν έναν αληθινό αρχηγό της αγέλης, είναι η αλήθεια, η τιμιότητα, η εγγύτητα, η τακτική παρουσία, ο σεβασμός, η ισορροπία στο χαρακτήρα, και τέλος η γνώση των μελών της αγέλης. Με τους παραπάνω τρόπους ο αρχηγός της αγέλης, ορίζει κανόνες, θέτει όρια και περιορισμούς για την αγέλη με αποτέλεσμα τα μέλη νοιώθουν ηρεμία, ασφάλεια και ισορροπία.

Δείτε την ενότητα συχνές ερωτήσεις και μάθετε γιατί πρέπει να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας

Valid HTML 4.01 Transitional   Valid CSS!