Εκπαίδευση σκύλων

Εκπαίδευση σκύλων - ερωτήσεις και απαντήσεις απο την Lona Raujter

Μάθετε στο σκύλο σας όλα όσα πρέπει να γνωρίζει πριν περάσει η κατάλληλη ηλικία, μάθετε ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την καλή μεταξύ σας συμβίωση, τί προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσετε από έναν ανεκπαίδευτο σκύλο, ποιός ο ρόλος της κοινωνικοποίησης, ποιοί οι κανόνες σωστής συμπεριφοράς και κοινωνικοποίησης.

dot Γιατί ο σκύλος μου χρειάζεται εκπαίδευση?

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ο σκύλος χρειάζεται να περάσει από μια βασική εκπαίδευση. Παρακάτω θα αναφερθούμε σε μερικούς μόνο από αυτούς: Ορισμένες φορές γίνεται δύσκολη ακόμη και επικίνδυνη η συμβίωση με έναν ανεκπαίδευτο σκύλο, τόσο για τον ιδιοκτήτη και την οικογένεια του, όσο και για άλλους ανθρώπους που θα έρθουν σε επαφή μαζί του, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης ή μιας βόλτας. Ο ανεκπαίδευτος σκύλος, ειδικά εάν πρόκειται για μια μεγαλόσωμη φυλή με δυνατότητες φύλαξης μπορεί να καταντήσει μεγάλο βάρος για τον ιδιοκτήτη και την οικογένεια του καθώς είναι πολύ πιθανό να δημιουργούνται συνεχώς προβλήματα επιθετικότητας, ανυπακοής και έλλειψης επικοινωνίας.

Συχνά ο βαθμός επικοινωνίας ανάμεσα στον ιδιοκτήτη και σε έναν ανεκπαίδευτο σκύλο είναι από ανεπαρκής έως τελείως ανύπαρκτος. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης μέσα από απλές εντολές αναπτύσσεται υψηλός βαθμός επικοινωνίας με αποτέλεσμα και οι δύο να είναι ευχαριστημένοι, τόσο ο ιδιοκτήτης επειδή θα ανακαλύψει πόσο χαρούμενος και συνεργάσιμος μπορεί να είναι ο σκύλος του, όσο και ο σκύλος που δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο σκοπός της ζωής του, ένα από τα βασικά του ένστικτα είναι να υπηρετεί τον άνθρωπο. Πώς όμως θα μπορούσε να υπηρετεί τον άνθρωπο χωρίς καν να επικοινωνεί με αυτόν ?

Ο σκύλος από τη φύση του είναι αγελαίο ζώο και χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση είναι φυσικό να θεωρεί πως η ζωή του ανάμεσα στους ανθρώπους διέπεται από τους κανόνες μιας αγέλης. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται προβλήματα που προκύπτουν από την διαρκή προσπάθεια του να γίνει αρχηγός της αγέλης, να κατακτήσει τις θηλυκές που αποτελούν μέλη της αγέλης του, να διεκδικεί και να προστατεύει το φαγητό του με αγριότητα κλπ. Εν τέλει, ένας ανεκπαίδευτος σκύλος δεν μπορεί εύκολα να βρει τη θέση του ανάμεσα στους ανθρώπους.

dot Ποια είναι η καταλληλότερη ηλικία για να αρχίσω την εκπαίδευση του σκύλου μου ?

Στις περισσότερες περιπτώσεις η ηλικία των τριών ως έξι μηνών είναι κατάλληλη για να αρχίσει κανείς την εκπαίδευση, εξαρτάται ωστόσο από διαφορετικούς παράγοντες όπως η φυλή, το φύλλο και ο χαρακτήρας του κάθε ζώου. Επικοινωνήστε μαζί μου για μια επαγγελματική αξιολόγηση του σκύλου σας, και το σχεδιασμό του εκπαιδευτικού προγράμματος που θα πρέπει να ακολουθήσει.

dot Αργησα να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου, τώρα όμως μεγάλωσε και έχω προβλήματα. Μπορώ να κάνω κάτι?

Συνήθως ο σκύλος μπορεί να εκπαιδευτεί ακόμη και σε μεγαλύτερη ηλικία, ωστόσο τα αποτελέσματα συχνά δεν θα είναι τα ίδια όπως εάν η εκπαίδευση πραγματοποιηθεί στην ώρα της. Θα μπορούσε κανείς να παρομοιάσει την εκπαίδευση σε προχωρημένη ηλικία με ένα παιδί που αρχίζει να πηγαίνει στο σχολείο κατά την εφηβεία ή αργότερα.

Σημαντικούς παράγοντες επίσης αποτελούν, ο μέχρι την έναρξη της εκπαίδευσης βαθμός κοινωνικοποίησης του σκύλου, τα γενικότερα χαρακτηριστικά της φυλής, το φύλλο και φυσικά ο χαρακτήρας του συγκεκριμένου σκύλου.

Σε γενικές γραμμές είναι προτιμότερο να ακολουθείται έγκαιρα ένα κατάλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

dot Ποια είναι η καλύτερη φυλή σκύλου ?

Ισως μια σωστότερη τερη διατύπωση της παραπάνω ερώτησης είναι: Ποια είναι η καλύτερη φυλή σκύλου για εμένα ?. Ο σκύλος είναι το μοναδικό ζώο που απαντάται σε όλο τον κόσμο και αυτό συμβαίνει επειδή ακολουθεί πάντοτε τον άνθρωπο. Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 750 σταθεροποιημένες φυλές σκύλων, με σπουδαίες διαφορές μεταξύ τους. Ο λόγος είναι πως οι άνθρωποι ακολουθώντας επιλεκτικές εκτροφές κατάφερναν πάντοτε να απομονώσουν και να υποστηρίξουν μια ομάδα σκύλων με συγκεκριμένα γενετικά χαρακτηριστικά που τους ενδιέφεραν, αγνοώντας άλλα που ήθελαν να εξαλείψουν ώστε τελικά να σταθεροποιήσουν κάθε φορά μια φυλή που θα φέρει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ώστε καλύπτει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο συγκεκριμένες ανάγκες.

Η καταλληλότερη φυλή σκύλου μπορεί να είναι ίδια ή διαφορετική για τον κάθε άνθρωπο, ανάλογα με αρκετές παραμέτρους, όπως πχ το αν ζει σε διαμέρισμα ή μονοκατοικία, αν το σπίτι είναι μικρό ή μεγάλο, αν υπάρχουν μικρά παιδιά, αν έχει διάθεση και χρόνο να διαθέσει για το σκύλο του και σε ποιο βαθμό, ακόμα και από τη φυσική κατάσταση του ίδιου.

Θα ήταν χρήσιμο, πριν αποκτήσει κανείς ένα σκύλο να φροντίσει να ενημερωθεί όσο καλύτερα γίνεται για τα γενικά χαρακτηριστικά της φυλής που τον ενδιαφέρει για να δει εάν του ταιριάζει.. Για παράδειγμα, ένα κυνηγόσκυλο που χρειάζεται καθημερινά να τρέχει στο δάσος, θα ήταν πολύτιμο για έναν κυνηγό, ενώ θα αποτελούσε πρόβλημα για κάποιον που προτιμάει να περπατά μόνο ως το αυτοκίνητο του, διαθέτει μόνο 10 λεπτά την ημέρα για το σκύλο του, και ζει σε ένα μικρό διαμέρισμά.

Αξίζει να αναφερθεί πως το ότι ένας σκύλος ανήκει σε κάποια συγκεκριμένη φυλή, δεν σημαίνει πως απαραίτητα ανταποκρίνεται απόλυτα σε όλα τα γενικά χαρακτηριστικά αυτής της φυλής. Υπάρχουν κυνηγόσκυλα που δεν κάνουν για κυνηγοί ή σκύλοι που από φυλές με εμφάνιση και γενικά χαρακτηριστικά φύλακα που δεν κάνουν για φύλακες.

Γενικότερα, η έννοια εκτροφής διαφορετικών φυλών σκύλων είναι το να ανταποκρίνονται στο σκοπό και τον τρόπο ζωής για τον οποίο προορίζονται, κάτι που ωστόσο δεν είναι πάντοτε εφικτό για πολλούς λόγους.

Μη ξεχνάτε πως υπάρχουν επίσης και τα αδέσποτα σκυλάκια, τα οποία μάλιστα μπορεί να αποκτήσει κανείς χωρίς χρήματα. Μια καλή πράξη που δε μένει χωρίς αντίκρισμα. Ανάμεσα τους, πολύ συχνά μπορεί βρείτε ένα σκύλο που σας ταιριάζει, ενώ αν αποφασίσετε να τον υιοθετήσετε, είναι σίγουρο πως θα εκτιμήσει τη βοήθεια που του προσφέρετε και θα κάνει ότι μπορεί για να σας το ξεπληρώνει όχι μόνο στην αρχή αλλά σε όλη τη ζωή του.

Valid HTML 4.01 Transitional   Valid CSS!